понедељак, 2. август 2010.

Medicina kao nauka i čovekov prijatelj


Medicina je naučna oblast čiji su predmet interesovanja zdravlje i blagostanje živih bića, podrazumevajući zdravlje čoveka, a potom i zdravlje nekih redova životinja. Reč medicina poreklom je iz latinskog jezika i znači lek (remedium), a upotrebljava se i izraz ars medicina kao umjetnost lečenja. Zasnovana je dva principa: teorijsko-istraživačkom i praktičkom, ili često nazvanim kliničkim, principom. Teorijsko-istraživački princip će omogućiti da se određena oblast, bolest, urođena mana ili stanje definiše, detaljno prouči i nakon izvršenih testova uputi na zaključivanje.
Zaključena medicinska teorija se putem raznih edukacijskih procesa najčešće sprovodi u praktični oblik, što će dovesti do konačnog cilja - unapređenja zdravlja živih oblika na kojima će se ta teorija i primjenjivati. U modernoj medicini, sve je važnije pitanje prevencije određenih bolesti. Naročito treba obratiti pažnju na danas vrlo prisutne probleme sa viškom telesne mase, seksualno prenosive bolesti, dermatološke probleme, toksikomaniju i druge zdravstvene probleme koje čovjek može izbeći adekvatnom brigom o životu.

Medicina kao nauka ima u opsegu nekoliko velikih grana ili (pod)nauka:

Osnovne (bazne) medicinske nauke
Kliničke medicinske nauke
Veterinarska medicina
Ostale grane medicine

Svaka od ovih grana medicinske nauke ima svoje specifičnosti, ali su u svakoj od njih su prisutne osnovne odrednice očuvanja i obnavljanja homeostaze (opšteg blagostanja) organizma.
Osnovne medicinske nauke nude glavninu svih naučnih saznanja, u smislu da povezuju određene oblasti pojedinih nauka i integriraju ih u medicinu u onoj meri koliko je to primenjivo na život. Kliničke medicinske nauke pružaju priliku da se budući ili već priznati lekar upozna sa metodama i tehnikama koji će mu omogućiti da aplicira znanje stečeno kroz učenje. Ovo će doprineti edukaciji jednog lekara tj. pomoći će njegovu užu specijalnost.

Ostale grane medicinske nauke se oslanjaju na detalje koje im nude osnovne i kliničke medicinske nauke. Stomatologija je deo medicinske nauke čija briga je zdravlje usne šupljine iako se najčešće vezuje samo za zdravlje zuba, veterinarska medicina brine o zdravlju izvjesnog broja životinjskih vrsta, njihovoj ishrani, njihovoj životnoj okolini, i slično; farmacija kao nauka, najbliža je opštoj definiciji medicine, jer ona je ta koja proučava i proizvodi medicinu.

Нема коментара:

Постави коментар