уторак, 27. јул 2010.

Narodni recepti



Med i orasi

U narodnoj medicini med sa sokom od povrća koristi se za lečenje hipertenzije. Da bismo dobili ovaj napitak treba napraviti mešavinu od po jedne šolje soka od cvekle, šargarepe, rena, jednog limuna i šolje meda. Uzimati po jednu kašiku 2-3 puta dnevno sat vremena pre jela ili 2-3 sata posle jela. Kura traje 2 meseca. Ukoliko je oslabljen srčani mišić, korisno je uzimati sledeći napitak: kašiku suvih plodova šipka preliti sa 2 šolje vrele vode i ostaviti da odstoji pola sata. Ohladiti, procediti, dodati kašiku meda. Piti po četvrtinu šolje 2-3 puta dnevno. Napitak treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi koju možete pronaći po raznim prodavnicama kao i apoteke




Melem od bljušta i jasena

Napraviti mešavinu od po 5 supenih kašika sitno iseckanog rizoma i korena bljušta i lista belog jasena. Mešavinu sipati u litar ljute komovice ili špiritusa, zatvoriti u flašu i držati u toploj prostoriji 20 dana. Za to vreme flašu treba promućkati svakodnevno po nekoliko puta. Procediti melem i masirati bolna mesta više puta u toku dana po 5 minuta. Nakon što smo završili sa masažom bolnog mesta oprati mlakom vodom, a zatim namazati maslinovim uljem. Pomešati 2 supene kašike sitno iseckanog cveta zove i supenu kašiku cveta kamilice. Mešavinu sipati u 600 ml ključale vode. Ostaviti da odstoji 2 sata, a potom procediti i piti po 200 ml pre doručka, ručka i večere.


Kantarion i ruzmarin

Sitno iseckati i izmešati po 5 supenih kašika lista i cveta kantariona i lista ruzmarina. Ovu mešavinu koja sadrži lekovito bilje izručiti u litar ključalog i razblaženog vinskog sirćeta, pa ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i gustiš staviti na lanenu krpu, a zatim priviti na bolno mesto. Obloge držati po 2 sata, ujutro i uveče.


Indijski orah

Dokazano da je indijski orah izuzetno korisna namirnica i velika je šteta što ga ljudi sa našeg podneblja retko koriste u ishrani. Rezultati jednog istraživanja potvrdili su blagotvorno dejstvo ovog jezgrastog voća u slučaju različitih upala, budući da ono ima snažna antisepticka, diuretićka i antibakterijska svojstva. Redovnom upotrebom egzotičnog oraha moguće je ublažiti kašalj, sniziti šećer u krvi, ali i regulisati povišen krvni pritisak. Pored toga što je poznat kao odličan afrodizijak, indijski orah pokazao se i kao efikasno sredstvo za pročišcavanje creva. Nutricionisti tvrde da ovo voće ima više vitamina C nego pomorandža, a preporucuju ga i kao sastojak salata – umesto ulja.

Нема коментара:

Постави коментар