среда, 21. јул 2010.

Zaštita od UV zraka



Preplanuli ten je sve vise u modi, ali kako dobiti taman ten, a pri tom sprečiti razvoj neželjenih oštećenja kože i prevremeno starenje koji nastaju pod dejstvom UV zraka. Većina lekara preporučuje da pre izlaganja suncu,najbolje je za regeneraciju i zaštitu kože uzimanje beta karotena i drugih antioksidanasa, nekoliko nedelja pre intenzivnog izlaganja suncu. UV zraci deluju na pigment kože i omogućuju njeno tamnjenje, ali u koži izazivaju i stvaranje slobodnih radikala, koji dopri nose ubrzanom oštećenju kože, te dovode do prevremenog starenja i malignih oboljenja.
Zato bi trebalo dobro povesti računa prilikom izlaganja suncu i takodje treba sprečiti pojavu alergije na sunce i moguća oštećenja kože.
Naročito se preporučuje neizlaganje suncu od 11-16 sati, kad je najveći intenzitet zračenja i kada i osobe koje inače nisu alergične na sunce mogu da odreaguju crvenilom i iritacijama. Preporučuje se nošenje šešira, bele odeće dugih rukava i boravak u senci.
Takodje je preporučljivo nanositi kremu za sunčanje, bez obzira što se nalazite u hladu.

Potrebno je da izabrati preparat sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, u odnosu na svoj fototip kože i da ga redovno primenjujete. Pošto se preparat gubi sa kože prilikom kupanja u vodi neophodno ga je nanositi vrlo često, a tokom prvih dana izlaganja suncu čak i svakih 1-1,5 sat. Kasnije kada koža stvori prirodni melanin kao odbranu od UV zračenja, moguće je prorediti nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom ili korisiti niži zaštitni faktor.

Tamnjenje kože nastaje kao posledica stimulacije melanocita. Melanociti su ćelije u koži koje pod uticajem UV zraka stvaraju melanin, pigmentnu belančevinu koja uzrokuje tamnjenje kože, ali je i štiti od štetnog uticaja sunčevih UV zraka.

UVA zraci prodiru kroz površinski sloj kože i direktno oštećuju sloj kolagena u dermisu, čime dovode do nastanka trajnih oštećenja kože u vidu bora, neravnina, nepravilnosti, smežuravanja...
čak 90% UV zračenja može proći kroz oblake, u zavisnosti od njihove gustine
sneg odbija do 80% UV zračenja
60% UV zračenja se primi između 10 i 14 sati
UV zračenje se povećava za 4% na svakih 300m nadmorske visine
Takođe je važno napomenuti i sledeće:
da u senci UV zračenje može biti smanjeno 50% i više
beli pesak odbija do 15%
UV zračenje prolazi kroz vodu i na 0,5 m dubine ima i dalje 40% intenziteta zračenja na površinil
Supstance koje obezbeđuju SPF mogu biti:
hemijske- koje sadrži većina preparata, mogu dovesti do preosetljivosti i alergije
mikropigmenti ZnO i TiO, koji se ne upijaju već deluju na površini kože odbijajući UV zrake (kod netolerantne i alergijama sklone kože, dečje kože...)
Preparati sa dodatkom beta karotena, šargarepe i oraha omogućavaju brže dobijanje boje, a i dobri su za zaštitu naše kože.

Нема коментара:

Постави коментар