понедељак, 30. август 2010.

Brusnica kao lekovito bilje

Najpoznatija podela kada je ova biljka u pitanju jeste na američku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

U poslednje vreme se sve više istice njena lekovita moć i nalazi primenu u lečenju mnogih bolesti. Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.


Čaj od brusnice

U 2 dl ključale vode potopiti jednu kašikicu najbolje svežih, a može i suvih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je jos vruće.

Нема коментара:

Постави коментар