субота, 21. август 2010.

Avokado za lepotu


Od avokada možete pripremiti vrlo korisne i lekovite maske za negu i očuvanje lepote lica.

Avokado, koji potiče iz prašuma Amerike, još su davno kultivirala drevna meksička plemena Maya, a potom i Asteci. Mekano meso zelenih plodova visokog zimzelenog drveća Asteci nisu koristili samo za prehranu nego i u kozmeticke svrhe.

Avokado kao prava mala riznica vrednih sastojaka godi celokupnom organizmu, a posebno srcu, krvotoku i vezivnom tkivu.
Početkom XIX veka avokado je prepoznat kao vredna namirnica, a potom, zbog svojih sastojaka, i kao sirovina za kozmetičku industriju. Avokado je bogat vodom, masnoćama, bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima, elementima u tragovima i vitaminima.

Maske od avokada

Avokado godi svim tipovima, a posebno suvoj, oštećenoj i zreloj koži. Iako su u ponudi mnogi preparati za negu kože na bazi avokada, za negu kože lica, vrata i dekoltea možete praviti i u sopstvenoj kuhinji.

Za očuvanje lepote i mladenačkog izgleda kože lica izgnječite pola zrelog avokada i nanesite ga na lice, vrat i dekolte, a drugu polovinu pojedite. Ovaj vrlo jednostavan, ali delotvoran recept potiče od legendarne filmske lepotice Marlene Dietrich koja je, kada god joj se za to ukazala prilika, avokadom nahranila svoju kožu.

Takođe postoji i recept za osvežavanje kože lica i vrata izgnječiti meso zrelog avokada i dodati 100 g mekog kravljeg sira. Masu nanesite na lice i vrat, ostavite da deluje 15 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Za negu suve kože izmešajte meso celog avokada sa po 1 kašikom piva, jabukovog sirćeta, meda i bademova ulja. Masku nanesite na lice i nakon 30 minuta isperite mlakom vodom.

Za pomlađivanje suve i zrele kože, u mikseru izmešajte meso pola avokada, 2 kašike slatke pavlake, 1 kašiku mekog kravljeg sira i pola vezice peršuna. Masku nanesite na lice, pustite da deluje petnaestak minuta, a onda je isperite mlakom vodom.

Za negu ruku pomešajte meso avokada sa 1 žumancem i malo limunova soka. Masu nanesite na ruke, omotajte ih kuhinjskom folijom i nakon 20 minuta isperite vodom.

Нема коментара:

Постави коментар