петак, 27. август 2010.

Cvekla kao lek


Za vreme hladnog godišnjeg doba cvekla je izuzetno važna za zdravlje, štiti od prehlada. Njen dragoceni pigment suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu. Pigment tamnocrvenog korena - betanin, on može da suzbije viruse koji se javljaju kada smo prehlađeni. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma. Osim toga, u cvekli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu. Jedna čaša soka od cvekle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja, naravno uz korišćenje teretane Postoje razni veoma korisni sastojci koje sadrži cvekla, kao što su bakar - podstice koncentraciju i jača zglobove; gvožde je dobro za krv; hrom pomaže u borbi protiv prekomerne težine, mangan sprečava reumu; cink i selen jačaju imunitet. Redovno konzumiranje cvekle je takode dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod zatvora...Tako da cvekla predstavlja lekovito bilje sa veoma posebnim dejstvom na naš organizam.

Нема коментара:

Постави коментар