субота, 2. октобар 2010.

Đumbir kao lekovito bilje

je tropska začinska biljka koja veoma podseća na trsku. Ovo lekovito bilje moze da naraste do jednog metra visine, njeno korenje je mesnato i moze da naraste do 20 centimetara dužine i veoma je aromatično. Aroma korenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.


Sadrži eterično ulje (sto daje đumbiru karakterističan ukus), smolaste materije, makro i mikroelemente.

Đumbir je veoma ukusan, pa se koristi u razne svrhe, kao dodatak jelima, za ugostiteljstvo. Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo.

Jedan od načina upotrebe je priprema čaja:

jednu kašičicu đumbira u prahu razmutiti u pola litre vrele vode, uzimati po jednu šoljicu toplog čaja 3-4 puta dnevno. Đumbir sa medom je jedan od najpoznatijih kućnih lekova u Americi za lečenje kašlja kod dece. Sok od svežeg đumbira, pomešan sa sokom od svežeg belog luka i meda se koristi kao lek za astmu. Sa oblogama otklanja reumatske bolove.

Нема коментара:

Постави коментар