среда, 3. новембар 2010.

Resenja protiv hrkanja

Može postojati mnogo razloga za hrkanje, ali uglavnom su prekomerno teške osobe sklonije hrkanju, a lekari  veruju da je tome razlog to što posebno masno tkivo pritiska vazdusne prolaze.

Konzumiranje alkohola pre spavanja još jedan je od faktora koji izaziva opuštanje mišica grla i vešanje tkiva. Svaki put kad vam je zapušen nos zbog prehlade ili alergije, verovatnost da cete hrkati je veca, zbog toga što upaljeno tkivo i višak sluzi ometaju protok vazduha.

Evo nekih resenja protiv hrkanja:

Kupite nekoliko dodatnih jastuka i podbocite se u krevetu, umesto da ležite ravno na ledjima.

Spavajte na boku. Naravno, to ne znaci da cete u tom položaju i ostati, ali barem pocnite tako da legnete na stranu i rukom obgrlite jastuk. Postoji dobar razlog zašto ne biste trebali spavati na ledjima: u tom položaju su vam jezik i meko nepce naslonjeni na zadnji deo grla, što zatvara disajni prolaz.

Ako grljenje jastuka ne pomaže, možete se uhvatiti u koštac s problemom upotrebivši tenisku lopticu. Ušijte džepic na zadnju stranu pidžame i u njega stavite tenisku lopticu. Ako se pocnete okretati na ledja dok spavate, loptica ce vas žuljati pa cete se vratiti na stranu.

Ako hrcete zbog zacepljena nosa, pre spavanja stavite kapljice za nos. Njih koristite samo kao privremenu meru, ako sumnjate da hrcete zbog prehlade ili alergije. Dugotrajna upotreba tih preparata može biti štetna.

Držite nos otvorenim koristeci trake za nos koje možete kupiti u vecini apoteka . Trake deluju tako što podižu i otvaraju nosnice te tako povecavaju dotok vazduha.

1 коментар: