среда, 24. новембар 2010.

Lekovita biljka kantarion

Ovo lekovito bilje svoje cvetove i listove. Beru se vrhovi biljke, sa cvećem i lišćem. Suše se u hladu. Precvetale biljke ne treba brati. Cveta od juna do avgusta.

Lekovitu biljku kantarion možete naći na sunčanim livadama, pustim i neobrađenim zemljištima...

Ulje od kantariona je lek za rane, jer ima dejstvo da umiruje bolove i da pospešuje zarastanje rane, opekotine, napukline kože, suvu kožu i drugo. Ulje se koristi za masažu, krstobolje i reumatizma. Ulje se uzima i iznutra, i to 10-15 kapi na pola kašičice vode (ne na šećeru), kao lek kod bolova u trbuhu, grčeva, nekontrolisanog mokrenja kod dece i odraslih.

Čaj se primenjuje kod ulkusa (čira) na želudcu, dvanaestopalacnom crevu i gastritisa. Čaj od kantariona je izuzetno koristan kod depresije, anksioznosti, stresa, nervoze u menopauzi i pubertetu. Povoljan uticaj na jetru ima čaj od kantariona sa dodatkom aloje.

Pripremanje čaja :
Punu čajnu kašiku suve biljke preliti šoljom ključale voda, poklopiti i ostaviti 15 minuta.
Piti ujutru, na gladan stomak i uveče, pre spavanja.

Pripremanje ulja :
Sveže ubrane cvetove staviti u bocu sa širokim grlom, preliti sa tri puta većom količinom maslinovog ulja. Bocu začepiti i staviti na sunce 6-7 nedjelja, uz češće mućkanje. Ako je leto kišno, ostaviti bocu na toplo, blizu šporeta. Iscediti preko čiste gaze.

Нема коментара:

Постави коментар