субота, 25. септембар 2010.

Kamilica kao lekovito bilje

Jednogodišnja zeljasta biljka, tankog razgranatog korena, 15-60 cm visoka. Stabljika je uspravna i gola većinom razgranata. Lekovito bilje poput kamilice ima listove koji su dvostruko perasto rascepljeni. Cvetne glavice su pojedinačne, imaju ispupčenu i šuplju cvetnu ložu a sastavljene su od dvopolnih žutih cevastih cvetića u sredini i belih jezičastih cetića na ivici, koji su povijeni prema dole. Cveta od aprila do septembra.

Sadrži eterična ulja, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, sluz, prirodnu gumu, proteine, eteričnia ulja i druge supstance.

Kamilica pomaze kod nadutosti, kod proliva i osipa na koži, oboljenja želuca, zatim kod poremećaja ili izostanka menstruacije i kod drugih oboljenja materice i jajnika, kao i kod nesanice, kod groznice, zubobolje i bolnih rana. Treba je koristiti da bi smanjili posetu stomatoloske ordinacije. Spolja se upotrebljava za obloge i ispiranje kod zapaljenja očiju, upale vežnjače, kod osipa koji vlaže i svrbe.

Pripremanje čaja od kamilice: 1 puna mala kašika se popari sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Dodatak vodi za kupanje: za kupanje u kadi uzeti dve pune pregršti, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cveta od kamilice, pa prokuvati i ostaviti da malo odstoji.

Obloge od kamilice: četvrt litre vrelog mleka prelije se preko jedne pune velike kašike kamilice, ostavi da malo odstoji, procedi i upotrebljava za pravljenje toplog obloga.

Inhalacija sa kamilicom: puna velika kašika kamilice popari se litrom ključale vode. Para se udiše ispod peškira.

Ulje od kamilice: jednu bočicu do grlića rastresito napuniti svežim cvetom kamilice ubranim na suncu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bocu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар