среда, 22. септембар 2010.

Beli luk

Beli luk je jednogodišnja zeljasta biljka. Stabljika je okrugla visine do jednog metra. Listovi belog luka su zeleni i zašiljeni. Cvast se sastoji od pupoljaka sa manjim brojem beličastih cvetova.

Sadrži fitoncide, kristalnu materiju aliin koja pod uticajem enzima alinaze stvara alicin koji ima jako baktericidno dejstvo. Sadrži i trigliceride, etirično ulje, inulin, fitosterin, vitamin C, tako da ga koriste i farmacije za proizvodnju lekova i lekovitih sastojaka.

Jedan od mnogobrojnih lekovitih recepata od belog luka: 40g narezanog belog luka prelijemo sa 100ml 70% alkohola i ostavimo da odstoji 10 dana. Koristi se po 10-20 kapi tinkture na dan. Ulje: Cele ili jednom prerezane čenove potopiti u vruću vodu i ostaviti 15 minuta. Osušiti ih krpom. Preliti ih približno dvostrukom količinom maslinovog ulja. To ulje možemo koristiti za salate ili da ga uzimamo tri puta na dan po jednu kašiku.

Beli luk je lekovito bilje, antiseptik i antibiotik. Leči crevne bolesti, sprečava nadimanje i bolne grčeve u crevima, širi krvne sudove, snižava holesterol u krvi, poboljšava prokrvljenost. Jednom rečju jedan je od osnovnih sastojaka koje treba konzumirati radi očuvanja zdravlja. Snižava krvni pritisak, ublažava nesanicu, odstranjuje otrovne materije, pomaže da se sluz lakše izlučuje. Jedan je od najdelotvornijih lekova protiv tuberkuloze i gripa.

Нема коментара:

Постави коментар